B12 vitamin
Vitamin bilgisi

Vitaminler

Vitaminler, vücudumuzda birtakım kimyasal reaksiyonların gelişmesi için gerekli olan ufak moleküllerdir. Bu moleküllerin vücutta çok az miktarda bulunması bizim için yeterlidir. Dolayısıyla yiyip içtiklerimizle yeterli vitamini almış oluyoruz. GÜNDE 5 PORSİYON MEYVE-SEBZE TÜKET. SÜREKLİ VİTAMİN TAKVİYESİNE GEREK YOK.

                Yağda eriyen vitaminler: A,D,E,K. Vücudumuzda birikir. Fazla alınmaları zararlıdır.

                Suda eriyen vitaminler: B ve C. Vücudumuzda birikmez.

                A Vitamini: Retinol

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Karanlıkta görmeyi sağlar
  • Burun ve cilt gibi yerlerin sağlıklı kalmasını sağlar.

                A vitamini nelerde bulunur?

Peynir, yumurta, yağlı balıklar, süt ve süt ürünlerinde, özellikle CİĞERDE ve kırmızı yeşil sebze ve meyvelerde (ıspanak, havuç, mango, kayısı ve kırmızıbiber)

                Fazla alınırsa ne olur?

Kemik erimesine ve özellikle ileri yaşlarda kemik kırılmasına neden olabilir (HAFTADA BİRDEN FAZLA CİĞER YEME)

Gebelerde A vitamini fazlalığı fetüsü olumsuz etkileyebilir.

                B Vitaminleri

                B1 Vitamini(Tiamin) : Yediğimiz yiyeceklerin enerji salınımını arttırır ve sinir sistemimizi sağlıklı tutar. Ellerde uyuşma, iğnelenme, karıncalanma. Sebzelerde, kuru meyvelerde, yumurtada, tam tahıllı ekmeklerde ve ciğerde bulunur. Fazla alındığında idrar sarıya döner.

                B2 Vitamini(Riboflavin): Göz, cilt ve sinirlerin sağlıklı çalışmasını ve yediğimiz yiyeceklerdeki enerjiyi biraz daha kolay kullanmamızı sağlar. Sütte, yumurtada ve pirinçte bulunur.

                B3 Vitamini(Niasin): Sinir ve cilt sağlığı için önemlidir. Yediğimiz yiyeceklerdeki enerjinin salınımını kolaylaştırır. Et, balık, buğday unu, süt ve yumurtada bulunur.

                Pantotenik Asit: Yediğimiz yiyeceklerdeki enerjinin salınımını kolaylaştırır. Tavuk, et, patates, domates, böbrek, yumurta, brokoli ve tam tahıllı yiyeceklerde bulunur.

                B6 Vitamini (Piridoksin): Karbonhidratların ve proteinlerin enerji olarak kullanılmasını kolaylaştırır. Tavuk, hindi, balık, ekmek, yumurta soya, sebze, süt ve patateste bulunur. Fazlası periferik nöropatiye ( Bacaklarda ve kollarda bir his kusuruna) neden olabilir. Bunlar tekrar normale döner.

                B7 Vitamini: Yağ metabolizması için önemlidir. Bağırsakta yaşayan bakteriler tarafından sentezlenir.

                Folik Asit: B12 Vitamini ile ortak çalışır ve kırmızı hücrelerimizin (alyuvarlar) sayısı sabit tutulur. Gebelerde gebeliğin 12. haftasına kadar takviyesini isteriz. (Fetüste merkezi sinir sistemi gelişiminde önemlidir). Yetersizliğinde bebekte sinirsel problemler, Spina Bifida (Omurilikte) gibi hastalıklar olabilir. Brokoli, ciğer, ıspanak ve bezelyede bulunur.

                B12 Vitamini: Alyuvarların sentezinde önemlidir. Eksikliğinde ANEMİ ortaya çıkabilir.Folik asitle beraber kombine çalışır. Et, somon balığı, tuna balığı, süt, balık ve yumurtasında bulunur.

                C Vitamini (Askorbik Asit): En önemli görevi hücrelerin sağlıklı bir şekilde yaşamına devam etmesini sağlamak ve bağ dokusunu desteklemektir.

                Bağ dokusu nedir?

                Her organın bir iskeleti var. Kemiğe benzer bir işlev görerek organların yapısını oluştururlar. İşte buna BAG DOKUSU denir. C Vitamini Bağ dokusunun sentezinde görev alır. Yaraların iyileşmesinde C Vitamininin görevi çok büyüktür. Portakal, kırmızı-yeşilbiber, brokoli, çilek ve patateste bulunur. C Vitamini fazla alındığında mide ağrısı, diyare(ishal) ve gaz yapabilir.

                D Vitamini: Kalsiyum ve fosfatın düzgün kullanılmasını sağlar. Kemiklerin, dişlerin ve kasların sağlıklı olmasına yardımcı olur. D vitamini eksikliği olursa çocuklarda rikets dediğimiz kemiklerde eğrilik ve ağrı, erişkinlerde ise kemiklerin yoğunluğunda azalma söz konusu olabilir. Vücudumuz güneş ışığı gördüğünde D vitamini salgılar. GÜNDE 10 DAKİKA kadar dışarıda kalmak D vitamini sentezi için yeterlidir. Somon ve sardalyada, kırmızı ette, karaciğerde ve yumurtada bulunur. Bir yaşın altında emen çocukların takviye alması önerilir.5 yaşından sonra, yeteri kadar güneş ışığı alan çocukların ve erişkinlerin D vitamini alması gerekmez. Yetişkinler ise kış aylarında yaptırılan testlerde D vitamini düşük çıkıyorsa D vitamini almalıdırlar. Son yıllarda D vitaminin kanserden de koruduğu ifade edilmektedir.

                E Vitamini: Hücreleri koruyan antioksidan bir vitamindir. Keten ve susam gibi tohumlarda bulunur.

                K Vitamini: Kan pıhtılaşmasında etkilidir. Yeşilliklerde, ıspanakta, brokolide ve nebati yağlarda bulunur.

                Kaynak: Doktorum Yanımda- Prof.Dr. Murat Aksoy

Vitamin, D vitamini, K Vitamini

Hakkında Ankara Habercim Yazarı

Check Also

Ankara’da 12 Hamile Kadın Covid Nedeniyle Vefat Etti

Ankara'da 1 Yılda 12 Hamile Kadın Covid Nedeniyle Vefat Etti. 12-15 yaş arasındakilerde de aşılanmaya başladıkları sevindirici haber. 60 yaş ve üstündeki vatandaşlarımız en çok aşılanan demografik yaş grubu. Ölüm oranlarının yüksek olduğu bu yaş grubundaki aşı olma başarısı bizleri çok sevindiriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir