Hipertansiyon Nedir
Hipertansiyon, kan basıncının normalin üzerinde olmasıdır. Sağlıklı bir insanda kan basıncı küçük ve büyük kan basıncı olarak iki ifade ile tanımlanır. Küçük kan basıncı 80 mmHg, büyük kan basıncı 120 mmHg olduğunda normak tansiyondan bahsedilir. Ancak bazı durumlarda tansiyon düşebilir veya yükselebilir. Küçük tansiyonun 90 mmHg, büyük tansiyonun 140 mmHg ve üzerinde olmasına yüksek tansiyon veya hipertansiyon denir.
Hipertansiyon Nedenleri ve Belirtileri
Hipertansiyon baş ağrısı, burun kanaması, görme bulanıklığı, bulantı, kusma, göğüste aprı, çarpıntı, kulak çınlaması, düzensiz kalp atışı gibi belirtiler ile kendini göstermektedir. Obezite, yaş, genetik yatkınlık, çevresel faktörler, yanlış beslenme alışkanlıkları (aşırı tuzlu ve yağlı gıdalarla beslenme), sigara ve alkol kullanımı, stresli yaşam tarzı, sürekli ağrı kesici kullanımı, diyabet, kalp hastalıkları hipertansiyon görülme ihtimalini artırmaktadır.
Hipertansiyon Çeşitleri
Hipertansiyon belirli bir nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi hiçbir neden yokken de görülebilir. Tüm hipertansiyon hastalarının %90’ı bilinmeyen sebeplerden ötürü meydana gelir. Bunlara primer hipertansiyon adı verilir. Hipertansiyon bir nedene veya başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Tüm hipertansiyon hastalarının ’u bilinen bir sebepten ötürü ortaya çıkar. Bunlara ise sekonder hipertansiyon denir.
Sekonder Hipertansiyon
Yüksek tansiyon böbrek, kalp, diyabet, akromegali, hipotiroidizm, hipertiroidizm, Cushing sendromu, aldosteronizm, hiperparatiroidizm gibi hastalıklara, hormonal nedenlere, oral kontraseptifler, glukokortikoidler, moniralokortikoidler, ağrı kesiciler, eritropoietin, tiramin, monamin oksidaz inhibitörleri gibi ilaç kullanımına, gebeliğe, nörolojik rahatsızlıklara, sigara ve alkol kullanımına, yanlış beslenmeye ve aşırı kiloya bağlı olarak oluşabilir. Sekonder hipertansiyonun altında yatan neden ortadan kaldırılırsa tansiyon normale dönebilmektedir. Hipertansiyonun tedavisinde ideal kiloda olmak, doğru beslenmek (az yağlı, az tuzlu, bol meyve sebze tüketimi), spor yapmak, bol su içmek, sigara ve alkolden uzak durmak kişilerin alabilecekleri önlemlerdir.
Hayat tarzı değişikliği ile normale dönmeyen hastalarda ilaç tedavisine başlanabilir. En sık kullanılan ilaçlar diüretikler, damar genişletici ilaçlar, anjiotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri, ritim düzenleyicilerdir. Hangi ilacın kullanılacağına doktor karar vermelidir. Ayrıca hipertansiyon tedavisinin ömür boyu süreceği unutulmamalıdır. Kişiler istedikleri zaman ilaç kullanmayı bırakmamalıdır. Fark edilmeyen hipertansiyon krizleri vücuda büyük zararlar verebilir.