gastrit
asitli reflü tedavisi

Reflü

Reflünün çok uzun sürmesi hastalıklara neden olabilir. Yemek borusu ile mide arasında ufak bir kapı vardır. Yemekler geçtikten sonra bu kapı kapanır. Bu kapı sadece tek yönüyle açılır. Fakat bazı durumlarda bu kapı tersine de açılır ve mide içeriği yemek borusuna geri kaçar. Reflü geri akım demektir. Bu mide içeriğinin içinde çiğnenmiş gıdalarla birlikte bir miktar bağırsaktan geri gelen safra ve bir miktar asit de bulunur.Safranın ve asidin normalde olmaması gereken yer olan yemek borusuna geri kaçması haline reflü deriz.

          Yemekten birkaç saat sonra göğsünde ağzına kadar gelen acı bir su ve göğsünde yanma hissedebilirsin.Nefesin kokabilir. Midede şişkinlik ve gazolabilir. Nedeni açıklanamayan öksürük ve nefes darlığı şikâyetlerinin altında yatan neden de reflü olabilir. Nefes borusuna kaçarsa nefes darlığına neden olabilir. Uzun süreli durumlarda ses tellerinin hasar görmesi ve ödem gelişmesi sonucunda ses kısıklığı olabilir.

 Tanı nasıl konur?             

             Reflü şikâyetleri haftada birkaç kere ortaya çıkıyorsa, bazı önlemlere rağmen reflü devam ediyorsa, semptomlar çok şiddetliyse ve hastalık gündelik hayatını çok etkilemeye başlamışsa DOKTOR İle görüşün. Sadece seni dinleyerek reflü tanısı koyabilecektir. Uzun süreli devam eden reflülerde bu geri kaçak, yemek borusuna zarar verdi mi vermedi mi değerlendirmek için endoskopi isteyebilir. (Sedatize edilerek, yani yarı uyur pozisyona getirilerek ağzından bir kamera sokulur. Bu kamera mideye kadar indirilir. Bakılır ve kaydedilir. Asit ölçer işlemler yapılır. (Midenin içine bir tel aracılığıyla bir elektrot yerleştirilir ve yemek borusundaki Ph 24 saat sürekli ölçülür.)

KENDİ KENDİNİN DOKTORU OL

                               1-Daha az ve daha sık yemek ye

                               2-Reflü ajandası tut!

                               Bazı yiyecekler reflüyü başlatır. TURŞU, ACI, BAHARAT’lı yerken reflü sıklaşır. Bu yiyecekleri hayatından uzak tut.

                               3-Reflü genellikle akşamları daha fazla olur.(Akşam yatmadan önce en az 3-4 saat yiyip içmemek ve büyük öğünü çok geç saatlere bırakmamak.)

                               4-Yatak başını yükselt veya ekstra yastık koy. Başın 30-45 derecelik bir açıyla mide hizasından yüksekte kalmasını sağla. Uyurken başını yüksekte tut.

                               5-Sağlıklı kilonu koru!

                               6-Stresten uzak dur!

                               7-Sigarayı bırak!

                               8-Çok dar giysiler giyme!

Kaynak: Doktorum Yanımda- Prof.Dr. Murat Aksoy             

 

Hakkında Ankara Habercim Yazarı

Check Also

Ankara’da 12 Hamile Kadın Covid Nedeniyle Vefat Etti

Ankara'da 1 Yılda 12 Hamile Kadın Covid Nedeniyle Vefat Etti. 12-15 yaş arasındakilerde de aşılanmaya başladıkları sevindirici haber. 60 yaş ve üstündeki vatandaşlarımız en çok aşılanan demografik yaş grubu. Ölüm oranlarının yüksek olduğu bu yaş grubundaki aşı olma başarısı bizleri çok sevindiriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir