Osteomalasi ve Tedavi Yöntemleri
Osteomalasi ve Tedavi Yöntemleri

Osteomalasi ve Tedavi Yöntemleri

Osteomalasi

Kemiklerdeki substansia fondamentalis’in mineralizasyonunun duraklamasıyla ortaya çıkan ve erişkinlerde görülen sistemik bir osteopatidir. Çocuklardaki analogu rahitis’tir. Kemikler gitgide plastik hale gelir ve dış baskılara direnemeyerek şekil değiştirir.

Patogenez: Vitamin D eksikliğine bağlı olan formu ile başka nedenlere bağlı olan iki formu vardır. Başka nedenler denince kötü beslenme, kronik mide-barsak hastalıkları, böbrek hastalıkları ve karaciğerde bazı ferment sistemlerinin bazı ilâçlar tarafından inhibe edilmesi akla gelir.

Klinik tablo: Pantalon giyerken olduğu gibi tek bacak üzerinde durmayı gerektiren hallerde güçlük ve kalça çevresinde duyulan romatizmal ağrılarla başlar. Keza öksürme, aksırma ve ıkınma esnasında göğüs kafesinde ağrılar duyulur. Zamanla boy kısalması, ağrıya bağlı yürüme bozukluğu (ördek yürüyüşü), toraks deformasyonu (çan göğsü) ve pelvis deformasyonu (iskambil kupası şeklinde pelvis) oluşur. İskelet bozukluklarına kas zayıflığı da eklenir. Bu ikisi birlikte olunca hasta yatalak hale gelir. Yatalak hastaları da kalp, akciğer ve böbrek hastalıkları bekler ve eksitusa götürür.

Osteomalasi Tedavi Yöntemleri

D-Vitamini (Devit-3, Vi-De, Vitabiol D3, One-Alpha): D vitamini eksikli ğine bağlı osteomalasi formunda etkilidir. Yeterli miktarda kalsium ve fosfor alınması koşuluyla sırf D vitamini sayesinde osteomalasi düzelmeye başlar: 1-2 günde D vitamini metabolitleri artar, 10 günde serum fosfor düzeyi yükselir ve 3 hafta sonunda radyolojik olarak kemik dokusunda Ca ve P un depolandığı saptanır.

Dozaj: Günde 1600 ünite (40 mikrogram/gün) Devit-3 ün damla formu da vardır ve 5 mi de 300 000 ünite içerir. Günaşırı 5 mi damla veya 1 ampul kırılıp yarım fincan suya damlatılarak alınabileceği gibi ampul formu i.m. zerkedilebilir. Tedaviye başladıktan 1 ay sonra doz azaltılır ve haftada 1 ampul ve sonraları 15 günde bir 1 ampul verilir. Eğer tetani gelişmişse ilk hafta içinde hergün kalsium ampul (Calcium “Sandoz”) i.v. yapılır. D vitamini metabolitlerinin yetersiz üretimine bağlı osteomalasi formunda ise D vitamini dozunu artırmak gerekir: Günde 600-1200 mikrogr (veya 24 000 ünite) D2 veya D3 vitamini verilir. Bu yüksek bir dozdur ve toksisiteye yol açabilir, dikkatli olmalıdır. Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın.

Vitamin D entoksikasyonu belirtileri: Hiperkalsemi, hiperkalsiüri ve bunlara bağlı olarak hipereksitabilite, iştahsızlık, konstipasyon, kusma ve kas zayıflığı ortaya çıkar. Uzun sürerse böbreklerde ve damar intimalarmda kalsifikasyon oluşur. Nefrokalsinoz sonucu irreverzibl böbrek bozukluğu ve hipertansiyon ortaya çıkar.

Hakkında Ankara Habercim Yazarı

Check Also

Ankara’da 12 Hamile Kadın Covid Nedeniyle Vefat Etti

Ankara'da 1 Yılda 12 Hamile Kadın Covid Nedeniyle Vefat Etti. 12-15 yaş arasındakilerde de aşılanmaya başladıkları sevindirici haber. 60 yaş ve üstündeki vatandaşlarımız en çok aşılanan demografik yaş grubu. Ölüm oranlarının yüksek olduğu bu yaş grubundaki aşı olma başarısı bizleri çok sevindiriyor.