Bitkilerin mucizevi iyileştirme özellikleri anlaşıldıktan sonra alternatif tıbba olan ilgi artmıştır. Bitkiler tek tek ele alınarak araştırılmaya başlanmıştır. Sütleğengiller ailesinden gelen bir Asya ağacı olan Kroton tiglium Linn ağacı da bu kapsamda araştırılmış ve tohumlarının birçok fayda sağladığı keşfedilmiştir. Bu tohumdan çıkarılan yağa ise “kroton yağı” denmektedir. Çinliler tarafından ilk defa kullanılan bu yağ 16. yüzyılın sonlarına doğru Avrupa’ya getirilmiştir. Peki, son derece toksik olan kroton yağının kullanımı ve yan etkileri nelerdir? Bazı hastalıkların tedavisinde ilaç olarak kullanılmıştır. Halen daha bitkisel tıpta kullanılmaktadır. Çok fazla zehirli ve şiddetli tahriş etme özelliğine sahip bu yağ eski zamanlardaki kadar sıklıkla kullanılmamaktadır. Günümüzde daha çok peelinglerde etken madde olarak kullanılan bu yağ cilt gençleştirme özelliğine sahiptir. Son derece tatsızdır ve hoş olmayan, mide bulandırıcı bir kokuya sahiptir. Yapışkan ve saydam bir madde olan kroton yağı sarı ile kahverengi arası bir renge sahiptir.
Kroton Yağının Kullanımı Ve Yan Etkileri Nelerdir?
Kroton yağı; linoleik asit, miristik asit, oleik asit, palmitik asit, asetik asit gibi asitleri bol miktarda içermektedir. Bütirik asit, laurik asit, tiglik asit gibi yağ asitlerini ise az miktarda içermektedir. Aynı zamanda krotin, krotonoside gibi doymamış olan yağ asitlerini de içermektedir. Toksik bir madde olduğundan balık zehri olarak ve suç aleti olarak kullanıldığı yerler de vardır. Gana, bu yerlerden biridir. Gana’daki insanlar bu amaçlarla kullanmışlardır. Sudan’da ise müshil olarak kullanılmıştır. Sabun yapımı ve lamba yakma amaçlı ise Malezya’da kullanılmıştır. Doğu Asya’da ise düşük yaptırmak için kullanılmıştır. Günümüzde kroton yağı; peelinglerin içinde, felç, inatçı kabızlık, kurşun zehirlenmesi durumlarında, yaralar için merhem olarak, bağırsak parazitlerinin tedavisinde, kanserli hücre tedavisinde, diş çıkarma sorunlarında, yılan sokmalarında, boğaz ağrıları tedavisinde kullanılmaktadır.
Fakat güçlü bir toksik madde olan kroton yağının aynı zamanda yan etkileri vardır. Bu yan etkiler nelerdir? Güçlü toksik yapısı sebebi ile cilde zarar verip cildi tahriş edebilir. Küçük bir miktarı bile ciltteki kaşıntılara ve yanmalara, aynı zamanda deri lezyonlarına sebep olabilmektedir. Kroton yağı konsantre edilmediği takdirde sinirde, kan damarlarında ve dokularda çok ciddi ve etkisi kalıcı hasarlara sebep olabilmektedir. Bu yağ aynı zamanda tümör oluşumunu da teşvik eden forbol esterleri denilen bir bileşik içermektedir. Kroton yağının ağızdan alındığı durumlarda, miktar çok az dahi olsa ishal ve mide ağrıları görülebilmektedir. Aşırı dozda ağızdan alındığında ise asidik yapısı sebebiyle mide ve bağırsak iltihaplarına neden olup kusma, kalp çarpıntısı ve baş dönmesine sebep olur. Bu durum ölümcül sonuçlar bile doğurabilmektedir. Kroton yağı çok güçlü toksik özelliklere sahip olduğundan çok düşük miktarlarda (iki üç damla) uygulanmalıdır. Kullanılacak miktar yaşa, cinsiyete bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Çocuklar ve hamile kadınlar bu yağdan uzak durmalıdır.