Korona Aşısı Olma Sırası Nedir?
Sağlık Bakanlığı’ndan alınan verilere göre, aşılanmanın birinci aşamasının A grubunda sağlık kurumlarında çalışan bireylerin (kamu, özel, üniversite, vakıf vb. tıp fakülteleri ve diş hekimliği stajyer öğrencileri dahil olmak kaydıyla) ,tüm ( kamu, serbest) eczane çalışanlarının yer aldığını görüyoruz. Birinci aşamanın B grubunda ise yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalanlar ve çalışanların yer aldığını ; C grubunda ise 65 yaş ve üzeri bireylerin sırada olduğunu görüyoruz. İkinci aşamanın A grubunda ülkede hizmetin sürdürülmesi adına çalışan tüm meslek gruplarını ; B grubunda ise 50- 64 yaş arası bireylerin yer aldığını görüyoruz. Üçüncü aşamanın A grubu kronik hastalığı olan kişilerden ve B grubu ise kategori dışı kalmış tüm bireyleri kapsamaktadır.
mRNA ve İnaktif Aşıların Farkları Nelerdir?
Aşılar canlı ve inaktif olmak üzere iki türde incelenebilir. İnaktif aşılar, Türkiye’de ve dünyada uzun süredir birçok hastalığın tedavisinde kullanılmış aşılardır. Çocuk felci ve bazı grip aşılarının bu metotla geliştirildiği biliniyor. İnaktif aşıların en büyük avantajının geçmişten bu yana verdiği sonuçların biliniyor olmasıdır. En büyük dezavantajı ise etkinliğinin canlı aşılara nazaran daha düşük olması ve bu durumun birkaç doz aşı alımını gerektirmesidir. mRNA aşısı ise genetik yoldan etkisini gösteren ve daha kısa sürede üretilebilen bir aşı çeşidi. Salgın döneminde henüz uygulanmaya başlanmış olması, aşının sonuçlarını bilmemize engel bir durum ortaya koyuyor. Erken dönem çalışmalarından alınan sonuçlar başarılı fakat kesin sonuçlar henüz bilinmiyor.
Bağışıklık Nasıl Güçlendirilir?
Vücudumuzdaki tüm sistemler gibi bağışıklık sistemi de tek bir faktöre dayalı olarak zayıflayıp güçlenmez. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sadece sağlıklı beslenmeye değil bununla birlikte hijyen kurallarına dikkat etmeye ve tüm sağlık önerilerine dikkat etmekle yükümlüyüz. Bunlar dışında sigara içmeyerek, düzenli egzersiz yaparak, alkolden kaçınarak ya da aşırıya kaçmayarak, sağlıklı kilomuzu koruyarak, yeterince uyuyarak ve stresi günlük yaşamımızda en aza indirmeye gayret ederek, doğru el yıkama ve ağız hijyeni kurallarını uygulayarak bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz. Bunlara ek olarak tüketeceğimiz sağlıklı ve dengeli beslenme sistemi de bağışıklığımızı güçlendirmeye yardımcı olacaktır.
Öksürük Nasıl Geçer?
Kış aylarında, ses tellerimizi aktif kullandığımız dönemlerde ya da kronik rahatsızlıklarımıza bağlı olarak solunum yollarının temizlenmesi amacıyla vücudun doğal bir refleksi olarak öksürük ortaya çıkar. Öksürük, evde de tedavi edilebilen bir durumdur. Uzun süre geçmeyen ya da beraberinde farklı semptomlar (yüksek ateş, kusma vb.) getirdiği durumlarda ise mutlaka hekim kontrolünde tedavi gerektiren bir mekanizmadır. Evde yapabileceğimiz iki çay kaşığı bal, sıcak su ve limon ile hazırlayacağımız karışım öksürüğü hafifletmede yardımcı olabilir. Bunun dışında buharlı duş, bitki çayları ya da boğaz pastilleri öksürüğünüzü hafifletmede etkilidir. Evde denediğiniz tedaviye karşılık vermeyen bir öksürük şikayetiniz varsa muhakkak hekiminize danışmalı ve uygun gördüğü ilaçları kullanmalısınız.
Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür?
Yüksek ateşi düşürmek için bebekler ve yetişkinlerde farklı yollar izlenmesi doğru olabilir. Bebeklerin ateşi yükseldiğinde üzerinde bulunan fazla kıyafetler çıkartılabilir ve oda ısısı 20 dereceye düşürülebilir. Emiyorsa emzirmeye devam edilebilir, yüksek ateş sıvı kaybını da beraberinde getirir. Evinizde bulunan ateş düşürücü ilacı kullanım kılavuzuna uygun dozda verebilir ya da doktorunuzun önerdiği fitilleri bebeğinize uygun dozda uygulayarak ateşinin düşmesini sağlayabilirsiniz. Yetişkinler için ise ılık bir duş, ateş düşürücü ilaçlar, rahat ve bol kıyafetler giymek, temiz hava almak, sigara içmemek, bol bol su içmek ya da soğuk bez il koltuk altına kompres yapmak yüksek ateşi düşürmede izlenebilecek yollardır.