kalp krizi
kalp krizi nedir belirtileri nedir

Kalp Krizi

Dakikada ortalama 60 ile 100 civarında atım gösteren kalp gün içinde ortalama 100000 kere çarpar ve dakikada 5,5 litre kanı vücudumuza pompalar.

Kalp pompaladığı kanın bir kısmını kullanarak kendi kendini besler. Bu beslenmeyi sağlayan damarlardaki tıkanıklık o bölgenin kansız kalmasına ve böylece pompaya katılamamasına neden olur ( KALP KRİZİ ). Geniş bir bölgeyse vücutta ŞOK tablosu oluşur.

Genellikle hasta GÖĞÜS AĞRISINDAN şikâyet eder. Bıçak saplanması veya burkulma gibi değil. Göğsüne biri bastırıyormuş ya da çok ağır bir şey oturmuş gibi hissedersin. Bu bası şeklinde olan ağrı bazen sol kola sol omuza, sırta vurabilir. Ayrıca, ölüm korkusu (Ölmek üzere olduğunu düşünür), baş dönmesi, terleme, nefes darlığı görülebilir. Özellikle şeker hastalarında kriz geçirildiği fark edilemez. Elektro kalp krizi geçirdiğini gösterir.

Kalp Krizinde Kimler Risk Altında?

  1 ) Sigara: Karbon monoksit ve nikotin kalbin yükünü arttırır ve daha hızlı çalışmasını sağlar. Aynı zamanda sigara dumanında bulunan pek çok kimyasal madde ateroskleroz’un (damar tıkanıklığı) artmasına neden olur. Sigara içenlerin riski %24 daha fazladır.

2 ) Yüksek kolesterol ve tansiyonu olanlar.

3 )Tip1 ve Tip2 diyabet

4 )Obezler

5 )Hareket etmeden yaşayanlar

6 )Alkol kullananlar

7 )Ailesinde kalp krizi geçirmiş birinci derece akrabası olanlar

Erkeklerde kalp krizi geçirme riski kadınlara göre üç kat daha fazla. Östrojen ’in koruyucu etkisi menopozdan sonra ortadan kalktığı için sonrasında kadınlarda da kalp krizi geçirme riski artar ve neredeyse eşitlenir.

EKG çekilir, eğer gerekiyorsa direk ANJİYOYA alınır, hangi damarının tıkalı olduğu tespit edilir. Damar tıkanıklığı uygun ise, balon-stent ile kanın tekrar kalbin kriz geçiren bölgesine akması sağlanır. Hastanın durumu uygun ise ve balon-stentin işe yaramayacağı kadar yaygın tıkanıklık söz konusu ise ve böylece balon-stent başarısız olmuş ise, acil kalp by-pass’ı gerekebilir. Bazı durumlarda ise hasta sadece yoğun bakım ünitesine alınır ve destek tedavisine başlanır.

Kalp Krizi Geçiren Bir Kişiyi Gördüğümüz Zaman Ne Yapmalıyız?

İlk şey 112’yi aramak ve bilgi vermek: Hastanın yaşı, cinsiyeti, hangi durumda olduğu, şuurunun açık olup olmadığı ve hangi ortamda bulunduğu iletilmelidir. Nefes alıp almadığı kontrol edilmelidir. Eğer nefes almıyorsa bu durumda kalp masajına başlamak gerekir. Kalp masajını iman tahtasının üzerine iki elimizi üst üste koyarak ve ayalarını kullanarak yaparız. Dakikada 60 ile 80 bası yapmamız gereklidir.

Kalp Krizinden Sonra Hayat

Yeni bir kriz geçirme riski vardır. Diğer damarların sağlığını korumamız gereklidir. Ateroskleroz dediğimiz damar sertliğine neden olan faktörleri ortadan kaldırmalıyız. Sigara ve alkolün bırakılması, tansiyon (130/80),şeker (hemoglobin A1c /6,5-7) ve kolesterolün(LDL 100 mg/dl’nin altında olmalı) indirilmesi gereklidir.

Kalp Krizinden Sonra Ne Gibi Hasarlar Kalır?

Çok geniş bir alan kaybedildiyse ve bu pompa gücünü zayıflatıyorsa bu KALP YETERSİZLİĞİ (yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı; özellikle düz yatarken nefes darlığı hissi olur. Bu yüzden hasta iki yastıkla yatmak ister.).Bacaklarda ve karında şişme olabilir. Çok uzun süre yetersiz pompa gücüyle giden hastalarda KARACİĞER YETMEZLİĞİ’ne kadar giden akut ciddi tablolar oluşabilir.

Kaynak: Doktorum Yanımda-Prof. Dr. Murat Aksoy

Hakkında Ankara Habercim Yazarı

Check Also

Ankara’da 12 Hamile Kadın Covid Nedeniyle Vefat Etti

Ankara'da 1 Yılda 12 Hamile Kadın Covid Nedeniyle Vefat Etti. 12-15 yaş arasındakilerde de aşılanmaya başladıkları sevindirici haber. 60 yaş ve üstündeki vatandaşlarımız en çok aşılanan demografik yaş grubu. Ölüm oranlarının yüksek olduğu bu yaş grubundaki aşı olma başarısı bizleri çok sevindiriyor.