Herkesin dışkılama düzeni farklıdır.
Bazıları her gün bir kere, bazıları iki/ üç günde bir dışkılar.
Burada önemli olan boşaltımda oluşan problemdir.
Dışkının kalın bağırsakta çok uzun süre kalması ve bunun sonucunda kalın bağırsağın suyu çok fazla emmesi ve sonuçta da boşaltımı zor dışkının kolonda (kalın bağırsak) kalması olarak ifade edilebilir. Uzun süren kabızlıklarda altta yatan neden çoğunlukla beslenme düzenimizdeki bozukluktur. Örneğin; meyve, sebze ve yulaflı yiyecekleri çok fazla tüketmemek kabızlığın en önemli nedenlerindendir. Yeme alışkanlıklarının yanı sıra günlük rutinin dışına çıkılması da nedenler arasında olabilir.Egzersiz yapmamak,yeterli oranda sıvı gıdalar almamak, ateşinizin yükselmesi, çok zayıf veya çok kilolu olmak, anksiyete, depresyon gibi durumlar da yine kabızlığın nedeni olabilir. Bazı ilaçlar (antiasit dediğimiz mide ilaçları,antidepresanlar,sara için kullanılan antiepileptikler, kalsiyum takviyeleri, diüretük dediğimiz idrar söktürücüler ve özellikle demir eksikliği anemisinde kullanılan demir hapları,neredeyse dört gebe kadından biri ,gebelik sırasında kabızlık problemiyle karşı karşıya kalabilir.
Günlük olarak 30 gram kadar lif alınması gerekir. (Meyve, sebze ve bakliyat)
Susuz kalmaktan kaçın.
Kısa süreli bile olsa her gün yürüyün ve koşun.
Tuvalet alışkanlığınızı değiştirmemeye çalışın.
Belli bir rutin oluşturun.
Kahvaltınızı yaptıktan tuvalete oturmayı deneyin.
Tuvalete oturduğunuz zaman başka şeylerle uğraşmayın.
Pozisyon bile önemlidir. Otururken dizinizi biraz daha kalça eklemi seviyesinin üstünde tutmak, ayakların altına bir basamak koymak dışkılamayı çok daha kolaylaştıracaktır.
Uzun zamandır ilaç kullanıyorsan ve kabızlık söz konusuysa doktorunla konuş.
Kabızlık sorunu çözülmediyse birtakım ilaçlar kullanılabilir ama bu ilaçları sürekli kullanmak alışkanlık yaratabilir. (İlaç tedavisini başlangıçta önermiyoruz.)
Lif oranı yüksek gıdalar:
Armut, elma, muz, portakal, incir, tam tahıllı undan spagetti, yulaf, patlamış mısır, esmer pirinç, mercek, fasulye, enginar, brokoli, Brüksel lahanası.
Kabızlığın işaret ettiği hastalıklar
1-Anal fissür veya anüste çatlak
2-Kolon kanseri
3-Diyabet
4-Hemoroid
5-Hipotiroidi
6-Multipl skleroz(MS)
7-İrritabl kolon sendromu
8-Skleroderma
9-Divertikülit(Bağırsakta keseciklerin oluşması)
Acil durumda camı kırın!
Kabızlık her yaş için sorun olabilir. Hele bebeğiniz veya çocuğunuz için sıkıntı yarattığı durumlarda, az miktarda suda haşladığınız organik kayısıyı püre haline getirip çocuğunuza ya da bebeğinize yedirmek (6 aydan sonra) şikayetleri hafifletecektir.
Kaynak: Doktorum Yanımda- Prof. Dr. Murat Aksoy