Çocuk Gelişiminde Okul Öncesinin Önemi Nedir?

Çocuk Gelişiminde Okul Öncesinin Önemi Nedir?

   Çocuğun gelişimi doğduğu andan başlar ve hayat sona erene dek devam eder. Her yaşın ve gelişim döneminin kendine has özellikleri vardır. Çocuk gelişimi ise bu hayat boyu süren gelişimin 0-18 yaş aralığını inceler. Bu aralıkta çeşitli kuramcıların da onayladığı gibi en kritik süreç 0-6 yaş aralığıdır. Okulöncesi dönem olarak adlandırdığımız bu dönemde çocuklar, maruz kaldıkları her şeyden karakterlerine bir parça ayırırlar. Kişilik oluşumu bir bina olarak düşünülürse okul öncesi bu binanın temeli olarak düşünülmelidir. Temelde meydana gelen olumlu -olumsuz her durum, bireyin yetişkinlik dönemindeki duygularını, davranışlarını etkileyecek ve kişiliği haline gelecektir. Bu dönemde yaşadığı her sorun ve yoksunluk, bireyin yetişkin olma yolunda tökezlemesine neden olur.

Okul Öncesinde Çocuk Gelişimini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

     Okul öncesi dönemde çocuğun gelişimini etkileyen iki temel faktör bulunur : Kalıtım ve çevre. Çocuğun gelişimini tek bir yönüyle ele almanın imkansızlığı bu iki faktöründe tek bir yönden ele alınmasını imkansız kılar. Kalıtım, bebeğe anne ve baba yoluyla aktarılan DNA moleküllerinin yapısındaki tüm özelliklerin belli oranlarda bebeğe aktarılması durumudur. Bebeğin fiziksel ve biyolojik açıdan sağlıklı olmasında önemli pay sahibidir. Diğer yandan anne rahmine düştüğü andan itibaren anne karnı dahil olmak üzere bebek bir çevrede yaşamaya başlar. Doğum öncesi, bebeklik, ilk çocukluk ve son çocukluk gibi dönemlerde çocuğa sağlanan imkan ve koşullar bireyin geliştireceği kimlik için azami derecede önem taşır.

0-6 Yaş Arası Çocukların Fiziksel Gelişimleri Nasıl Olmalıdır?

    Bebeklik dönemi (0-2 yaş) doğum öncesi dönemden sonra fiziksel gelişimin en hızlı olduğu aylardır. Yeni doğmuş bir bebeğin ortalama kilosu 48-52 kilo civarındadır. Erkek bebeklerin kız bebeklere göre 1-2 cm daha uzun doğduğu bilinmektedir. Ortalama yeni doğan bebek kilosu ise 2500-3500 kg arasında değişebilir. Fiziksel gelişim baştan ayağa doğru ilerler. Bu nedenle yeni doğan bebeklerde baş kısmının eller ve ayaklara göre büyük olması son derece normaldir. İlk çocukluk döneminde (3-6 yaş) ise fiziksel gelişim daha yavaş seyreder. Birey iki yaşının sonunda 85 cm iken dört yaşında 100 cm olabilir ve altı yaşının sonlarına doğru da 115 cm uzunluğuna ulaşabilir.

Çocuk Gelişimi Hakkında Ebeveynlere Kitap Önerileri

   Çocuk gelişimi anne babalar ve çocuklar için önemli bir araştırma alanı olup bu konuda okunacak kitapların nitelikli ve doğru bilgiler içeren kitaplar olması önemlidir. Bu alanda yararlanmanın faydalı olacağı düşünülen kitapları şöyle sıralayabiliriz :

1)Geliştiren Anne Baba (Doğan CÜCELOĞLU)

2)Çocuklar İçin Beş Sevgi Dili (Gary Champman – Dr. Ross Campbell)

3)Çocuğunuza Kulak Verin (Aletha Solter)

4)Beni Ödülle Cezalandırma (Özgür Bolat)

5)Kişilik Gelişiminde Cezasız Eğitim (Adem Güneş)

6)Çocukluğa Geçiş Sorunlarına Mucize Çözümler (Tracy Hogg- Melinde Blau)

7)Doğumdan İtibaren Montessori ( Paula Pilk Lillard- Lyn Lillard Lysen)

Çocuk Gelişiminde Önerilen Gıdalar

  Çocuğun gelişiminin sağlıklı biçimde ilerlemesine yarayan birçok gıda bulunmaktadır. Bireyin fiziksel ve zihinsel yapısındaki sağlığın ana koşulu sağlıklı beslenmeden geçmektedir. Sağlıklı beslenmenin ilk koşulu olarak anne sütü bu konuda oldukça mühimdir. Uzmanlar sağlık koşullarınız el verdiği takdirde 0-6 ay arasında muhakkak anne sütü verilmesi gerektiğini vurguluyor. Devam eden süreçte de iki yaşına kadar anne sütü vermeniz uzmanlar tarafından önerilmektedir. Ek gıdaya geçişle birlikte tüketilen tüm gıdalarda aranan ilk şart doğal ve katkısız olmalarıdır. Bunun dışında yoğurt, yumurta, doğal et, balık, yeşillikler, kuruyemiş ve tahıllar, meyve ve sebzeler gibi her besin grubundan dengeli ve yeteri kadar alınan tüm gıdalar çocuğunuzun gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.

Hakkında Ankara Habercim Yazarı

Check Also

Hubble Uzay Teleskobu

Hubble Uzay Teleskobu

Uzayı anlayabilmek için teleskoplara ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlardan Hubble Uzay Teleskopu en önemlilerindendir. Bu teleskobu inceleyelim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir