Alzheimer Hastalığı Nedir?

Her unutkanlık Alzheimer Hastalığı’nı işaret etmez. Unutkanlık gün içinde hepimizin zaman zaman yaşadığı bir şeydir. Stres, yoğun çalışma, uykusuzluğa bağlı olarak sık sık başımıza gelebilir. Alzheimer hastalığı, yaş ilerledikçe ortaya çıkan, konuşmada, hafızada sorunlar yaratan, günlük hayatın gerekliliklerini yerine getirmeye engel olan bir hastalıktır. Yani birden fazla beyin fonksiyonunu bozar. Nedenini henüz tam olarak bilmiyoruz. Halk arasında “BUNAMA” olarak da bilinir. Bunamanın en sık görüleni Alzheimer Hastalığı’dır.

“Alzheimer Hastalığı” tedavisi var mı?

Alzheimer Hastalığı” teşhisi konduktan sonra durdurulamaz, ancak hızı yavaşlatılabilir.

“Alzheimer Hastalığı” Riski Hangi Durumlarda Artar?

  1. Yaş artması
  2. Ailesinde Alzheimer’li birinin olması
  3. Daha önce kafa travması geçirilmesi
  4. Kalp damar hastalıkları bulunması

Bazı durumlarda “Alzheimer hastalığı” ve diğer bunama nedenleri bir araya gelebilir. Örneğin “Alzheimer hastalığı” zemini üzerine beyin damarlarında tıkanıklık eklenirse bunama hızlanacaktır. Kendine iyi bakarak bunama sürecini yavaşlatabilirsin!

Kendine İyi Bakmanın İpuçları:

  1. Sigarayı bırak
  2. Alkolü bırak
  3. Sağlıklı beslenmeye dikkat et
  4. Haftada en az 150 dakika aerobik-eksersiz yap. (yürüyüş, koşu, Bisiklet vb.)
  5. Tansiyonu kontrol altında tut
  6. Şekeri kontrol altında tut
  7. Beyni aktive et (Okumak, yazmak, yeni bir müzik enstrümanı öğrenmeye çalışmak, yeni bir konuda kursa gitmek, tenis oynamak, bulmaca çözmek, yüzmek, farklı yollardan gitmeye çalışmak, örneğin diş fırçasını sağ elle değil sol elle kullanmak)

Başlangıçta çok hafif bulgular gösteren bir Alzheimer hastası bir gün aynaya baktığında kendini tanımaz ve selam verir. Hafıza problemleri, zihin bulanıklığı (Konfüzyon),nerede olduğunu bilememe, plan yapamama, karar verememe, konuşma ve dil problemleri ile karşı karşıya kalabilir. Bazen kendi öz bakımında yetersizlikler yaşayabilir. Bazen de karakter değişimi söz konusu olabilir. Hasta daha agresif ve sürekli başkalarından bir şeyler isteyen bir hale gelebilir. Halusinsyonlar, bazen depresyon ve anksiyete gelişebilir.

Alzheimmer hastalığı, 65 yaş üstünde ve kadınlarda daha fazla görülür.

Doktor ile konuşma sırasında ve MR gibi incelemelerle tanı konulur.

Maalesef tedavisi yok. Ancak bazı semptomları hafifletmek ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktan hedeflenen hastanın başkasına bağımlı olmadan yaşamasını sağlayabilmektir. Davranış bozuklukları ve hafıza kaybını yavaşlatmak amacıyla kullanılan ilaçların da bazı yan etkileri vardır. Alzheimer hastaları için ev değiştirmek, bakıcı değiştirmek ve hastaneye yatmak ciddi tehdit gibidir. Uyku düzeninde bozukluklar bu hastalarda görülebilir. Bazen ilaçların yan etkisi olabilir.

  1. Önemli telefon numaralarını yanlarında bulundurmalarını sağlamak
  2. Günü ve tarihi unutmamaları için günlük gazete almaya devam etmek
  3. Anahtarları hep aynı yere koymak
  4. Evi, yaşanılan alanı değiştirmemek
  5. Yaşanılan alanları daha güvenli hale getirmek, hastanın mutfağı, banyoya, ilaçların bulunduğu bölgelere girişini kontrol altına almak
  6. Hastanın takılabileceği halı, kilim vb. dekor eşyalarını kaldırmak
  7. Evlere yangın dedektörü yerleştirmek
  8. Banyoya tutulması için barlar kullanmak
  9. Yakın çevresi ile sosyalleşmesini sağlamak
  10. Hasta ile konuşurken anlayışlı ve nazik olmak, duygusal destek sağlamak
  11. İleri safhalarda hastalar çıkıp dolaşmak isteyebilirler. Bunu engellemek için kapıyı kilitlemek ve anahtarları ulaşamayacakları bir yere koymak

Bakıcılar ve hasta ile ilgilenenler nelere dikkat etmeli?

   1-Kendini ihmal etme. Depresyon, anksiyete ve strese bağlı birtakım fiziksel sorunlar meydana gelebilir. Psikolog ya da uzman Dr. ile görüş.

                  2-Yardımlaş. Kendine vakit ayır, en azından birkaç gün arkadaşlarınla sosyalleş ve çeşitli aktivitelerde bulun.

                  3-Hastayla tartışmaktan kaçın ve onun dediklerini onayla

Beta-amiloid’in beyinde yaptığı değişikler ve Alzheimer hastalığı arasındaki ilişkisi daha iyi tanımlandı. Bu nedenle Alzheimer hastalığını gelecekte tedavi etmek ve hatta önlenmek mümkün olabilir.

Alzheimer Hastalığı için 5 Alarm

  1. Unutkanlık: Hayatını ve işteki başarısını etkileyecek düzeyde mi?
  2. Evde ve işyerinde işleri tamamlamakta güçlük çekiyor musun ve bu nedenle, etraftan eleştiri alıyor musunuz?
  3. Zaman ve mekan kavramı konusunda sıkıntınız var mı?
  4. Son zamanlarda karakter değişikliği içinde olduğunuz söyleniyor mu?
  5. Konuşmalar sırasında kelimeleri yanlış söylüyor, aklına getiremiyor ve konuşmaları yarıda bırakmak zorunda kalıyor musunuz?

Hakkında Ankara Habercim Yazarı

Check Also

Ankara’da 12 Hamile Kadın Covid Nedeniyle Vefat Etti

Ankara'da 1 Yılda 12 Hamile Kadın Covid Nedeniyle Vefat Etti. 12-15 yaş arasındakilerde de aşılanmaya başladıkları sevindirici haber. 60 yaş ve üstündeki vatandaşlarımız en çok aşılanan demografik yaş grubu. Ölüm oranlarının yüksek olduğu bu yaş grubundaki aşı olma başarısı bizleri çok sevindiriyor.